Skoro sezon na cukinie jeszcze trwa, warto na ich bazie przygotować pyszne dania. Jednym z przykładów jest niezwykle smaczna i wegańska zapiekanka, która przypadnie wszystkim, nawet osobom jedzącym mięso.
Składniki:
1 średnia cukinia
6 jajek
garść parmezanu i/lub sera cheddar
łyżeczka ziół prowansalskich
pół łyżeczki soli
odrobina pieprzu do smaku
2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Warzywo dokładnie myjemy i wycinamy gniazda z pestkami, o ile są dobrze widoczne. Następnie kroimy cukinię w plasterki około 0,5 cm. Mieszamy je z olejem i wkładamy do średniej wielkości naczynia żaroodpornego.
białka oddzielamy od żółtek i ubijamy do uzyskania piany. Dodajemy sól, pieprz i żółtka i opcjonalnie mieszamy ze startym czosnkiem. Masą zalewamy cukinię. Ścieramy parmezan i posypujemy danie. Pieczemy w 160 stopniach przez 25 minut. Na koniec można posypać szczypiorem lub natką pietruszki.