Każdego roku robisz weki? Jeśli tak, to przepis na ogórki po warszawsku nie może cię ominąć. To prawdziwa perełka wśród wszystkich przetworów. Warzywa wychodzą chrupiące i smakowite. Sprawdzą się rewelacyjnie jako przystawka lub dodatek do potraw. Polecamy recepturę na warszawskie ogórki wszystkim tym osobom, które lubią proste przetwory do przygotowania w mgnieniu oka.
Bogactwo smaku zamknięte w słoiku. Ogórki warszawskie zachwycą smakiem
Ta wersja ogórków jest łatwa do przyrządzenia, a składników nie jest zbyt wiele, co wcale nie oznacza, że smak jest mało urozmaicony. Wręcz przeciwnie. Dzięki cebuli ogórki są wyrazistsze i jeszcze lepsze. Zalewę przyrządza się tak samo łatwo.
Receptura na ogórki po warszawsku jest znana wielu pokoleniom i nadal cieszy się uznaniem. Przetwory udają się za każdym razem. Sprawdź ten przepis na ogórki. Gdy tylko go wypróbujesz, z innych nie będziesz chciał korzystać.
Prosty przepis na ogórki po warszawsku
Składniki na 8 słoików:
ogórki
14 ząbków czosnku
6 gałązek koperku
3 marchewki
4 cebule
1 szklanka octu
1 łyżka soli
6 szklanek wody
1 szklanka cukru
Przygotowanie:
Krok 1
Płuczemy ogórki i resztę warzyw. Cebulę i marchewkę obieramy. Tę pierwszą kroimy w piórka, a korzeń w talarki. Czosnek tylko obieramy z łupiny. Warzywa przekładamy do słoików. Wcześniej je starannie wyparzamy.
Krok 2
Przyrządzamy zalewę z wody, soli, cukru i octu – po zagotowaniu zalewamy ukropem składniki w słoikach. Naczynia zakręcamy i gotujemy przez 10 minut. Ogórki po warszawsku stawiamy wieczkiem do dołu, czekając, aż ostygną.