Potrawa widoczna na fotografii, to nic innego jak smakowite kopytka. Zazwyczaj przyrządza się je z ziemniaków, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby pokombinować trochę z przepisem i zamiast kartofli użyć kaszy gryczanej. Potrawa w takiej niecodziennej wersji jest niskokaloryczna i zjawiskowo pyszna.
Kopytka z kaszy gryczanej zaskoczą Twoich bliskich
Kultowe kopytka zajmują szczególne miejsce w polskiej kuchni. Każda gospodyni przygotowuje je na swój sposób. Dzisiaj przetestujemy przepis na kopytka z kaszy gryczanej. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Zapoznaj się z poniższym przepisem, który jest bardzo prosty.
Składniki:
2 l wody
500 g mąki gryczanej
2 jajka
torebka kaszy gryczanej
90 g mąki kukurydzianej
szczypta pieprzu
szczypta soli
5 ml oleju
Sposób przygotowania:
Najpierw ugotuj kaszę gryczaną – powinna być bardzo miękka, dlatego wyjmij ją z wody 15 minut później, niż zaleca producent. Gotową kaszę odstaw do wystudzenia. Ubij ją wraz z olejem, 2 rodzajami mąki i jajkami. Z masy zagnieć ciasto o gładkiej konsystencji. Zacznij wyrabiać z niego dość cienkie wałki. Z nich odcinaj kopytka, a potem wrzucaj je na wrzątek i gotuj do momentu, aż znajdą się na powierzchni, wtedy będą już gotowe.