Colesław to znana i uwielbiana na całym świecie surówka z kapusty i marchewki. Stała się popularna przede wszystkim dzięki prostocie wykonania i łatwo dostępnym składnikom. Poza tym pasuje do każdego dania, jest tania i pyszna. Jak przyrządzić słynną surówkę Colesław? Przyda Ci się nie tylko majonez i sok z cytryny. Sekretnym składnikiem tego specjału jest syrop klonowy.
Kultowa surówka z kapusty świetnie pasuje do zrazów, duszonej karkówki, pikantnych skrzydełek i steków. Wykonanie tej potrawy nie jest niczym trudnym i chociaż są różne metody jej przygotowania, my pokazujemy Wam chyba najlepszą wersję, w której wspaniale łączą się ze sobą smaki: słony, słodki i kwaśny. Wyjmij z szuflady ostry nóż i zacznij już siekać kapustę!
Odmieniony przepis na surówkę Colesław
Składniki:
1 marchewka
pół główki białej kapusty
2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
1 cebula
1 łyżeczka syropu klonowego
2 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
2-3 łyżki majonezu
sok z cytryny
pieprz, sól
Przygotowanie:
Kapustę cienko szatkujemy i wrzucamy do naczynia, zasypujemy solą (ok. 1,5 łyżeczki) i dokładnie ją rozprowadzamy, by warzywo zwiędło i uwolniło sok. Po upływie około godziny odlewamy go.
Cebulę kroimy w małą kostkę, a marchewkę ścieramy na tarce. Warzywa przekładamy do naczynia z kapustą, dodajemy jogurt, majonez, syrop klonowy i sok z cytryny. Wszystko porządnie mieszamy. Gotową surówkę Colesław doprawiamy do smaku pieprzem i opcjonalnie większą ilością soli i soku z cytryny. Możemy ozdobić ją pokrojoną natką pietruszki.
Przeczytaj także: Podpraż na patelni i wrzuć do surówki z marchewki i jabłka. Lepszej nie zjesz