Hummus z dynią i imbirem to idealna przekąska, która sprawdzi się np. podczas oglądania meczu czy filmu. Krótko się ją przygotowuje i jest smaczna.. Pastę można spożywać z różnymi chrupiącymi dodatkami.
Składniki:
300 g ciecierzycy z puszki (najlepiej gotowanej na parze)
200 g dyni
1 łyżka tahini
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka świeżego imbiru
1 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczki suszonego imbiru
1 płaska łyżeczka ostrej papryki
2–3 łyżki soku z cytryny
Sól
Przygotowanie zacznij od pokrojenia dyni w kostkę. Wymieszaj ją z cynamonem, gałką muszkatołową, suszonym imbirem. Wszystko ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem. Składniki piecz w temperaturze 180 st. Przez 15-25 minut.
Gdy dynia się upiecze, przełóż ją do malaksera. Dodaj pozostałe składniki – ciecierzycę, imbir, sok z cytryny, czosnek, tahini. Wszystko zmiksuj na gładka masę i przypraw do smaku ostrą papryka i solą.