Ogórki z kiszone to kapitalny dodatek do obiadu lub wyborny składnik kanapek i sałatek. Warzywa są soczyste, jędrne i niezwykle zdrowe. Poznaj recepturę na ogórki kiszone z dodatkiem kurkumy. Dlaczego warto dodać tę przyprawę do kiszonek?
Ogórki kiszone z kurkumą to doskonała alternatywa dla klasycznego przetworu. Przyprawę warto wprowadzić do swojej diety, ponieważ jest zdrowa i pełna aromatu. Natomiast dania z jej dodatkiem mają orientalną nutę i zyskują na smaku. Kurkuma od setek lat znana jest ze swoich dobroczynnych właściwości. To jeden najsilniejszych przeciwutleniaczy, jakie występują naturalnie. Przyprawa pomaga zwalczyć niektóre dolegliwości jak zapalenie dolnych i górnych dróg oddechowych, grypa czy przeziębienie. Do tego spowalnia procesy starzenia, oczyszcza organizm z toksyn i działa antynowotworowo. Tak więc warzywa z kurkumą nie tylko świetnie smakują, ale są także niebywale zdrowe.
Jak przygotować ogórki kiszone z kurkumą?
Składniki:
1 l wody
2 kg mniejszych ogórków gruntowych
koper włoski
2 łyżki soli niejodowanej
liście laurowe
ziele angielskie
250 ml octu
2 łyżki ziaren gorczycy
łyżeczka kurkumy
1,5 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
Ogórki myjemy i kroimy w ćwiartki, potem ściśle układamy je w słoikach. Do każdego naczynia wkładamy po 2 ziarna ziela angielskiego, po 2 listki laurowe oraz baldach kopru. Wodę wlewamy do garnka, zagotowujemy z solą, gorczycą, cukrem, octem i kurkumą. Zalewę mieszamy, aż sól i cukier całkowicie się rozpuszczą i odstawiamy, aby wszystko trochę przestygło. Zalewę przelewamy do słoików z warzywami i zakręcamy. Przetwory pasteryzujemy przez 8-10 minut do góry dnem. Jeśli będziemy pasteryzować je zbyt długo, wtedy ogórki utracą jędrność. Słoiki umieszczamy w suchym i ciemnym miejscu.