Często pieczesz zapiekanki, ciasta czy mięso? Powinieneś wiedzieć, jaki jest największy błąd podczas korzystania z piekarnika. Dzięki tej wiedzy kiedyś będziesz mógł go uniknąć. O co chodzi? Wszystko wyjaśniamy.
Piekarnik to przydatne urządzenie, w którym możemy upiec rozmaite produkty spożywcze i potrawy. Podczas korzystania z tego sprzętu nietrudno popełnić błędy. Część z nich wpływa na cechy dań, inne na nasz stan zdrowia, a jeszcze inne na samą aparaturę. Sprawdź, jak obchodzić się z tym urządzeniem, bo jeden błąd może nas dużo kosztować.
Błąd podczas korzystania z piekarnika
Niemal każdy piekarnik ma przezroczyste drzwiczki wykonane ze szkła hartowanego, aby można było widzieć przez nie pieczoną żywność. Są one odporne na wpływ wysokiej temperatury. Niestety tego typu szkło jest także bardzo wrażliwe na nagłe zmiany temperatury. Na skutek miejscowego i momentalnego wychłodzenia szyby piekarnika, w jej wnętrzu tworzy się napięcie, skutkiem czego szyba pęka. Należy więc pilnować, aby nie narazić szyby na taki efekt. Jak?
Nieraz wystarczy nawet kropla chłodnej wody, która spadnie z naczynia wprost na drzwiczki. A jeśli w pobliżu urządzenia znajdzie się szklanka zimnego płynu, który przypadkiem wyleje się na drzwiczki piekarnika, szkło natychmiast rozpadnie się na drobne kawałki. Wtedy niestety musimy wymienić szybę na nową, co wiąże się z dodatkowymi kosztami.
Użytkowanie piekarnika – inne błędy
Zanim wstawisz do piekarnika mięso czy ciasto, powinieneś go rozgrzać do optymalnej temperatury. W recepturze jest bowiem podany czas pieczenia liczony od chwili osiągnięcia przez urządzenie konkretnej temperatury. Gdy to zbagatelizujesz, danie może się nie dopiec. W trakcie pieczenia nie otwieraj zbyt często drzwiczek piekarnika – przez ten błąd narażasz piekarnik na zmniejszenie grzania nawet o 50°C. Wówczas twoje mięso może zostać niedopieczone, a sernik czy ciasto drożdżowe może opaść. Ponadto nie piecz w piekarniku dań i ciast równocześnie na kilku półkach. Istnieje wtedy większa szansa, że dany produkt pozostanie niedopieczony, a z ciasta zrobi się zakalec. Pamiętaj też, aby nie wkładać do pieca patelni oraz garnków z gumowymi bądź plastikowymi uchwytami. Wysoka temperatura sprawi, że stopią się albo zwęglą.