Opadający biszkopt spędza nam sen z powiek. Jest podstawą wielu ciast. Zdradzimy Ci pewien trik, dzięki któremu pięknie wyrośnięty biszkopt nie opadnie. Dodatkowo udostępnimy również przepis, z którego biszkopt wyjdzie wysoki i puszysty. Zachwyci niejednego gościa na Twoim przyjęciu.
Ten przepis jest najlepszy, bo wychodzi każdemu, nawet najbardziej początkującym kucharzom. Jeśli biszkopt opada, wystarczy zastosować ten prosty i niezawodny trik, a będzie wysoki i puszysty!
Opadający biszkopt? Poznaj ten trik!
Aby biszkopt nie opadł, należy po wyjęciu z piekarnika, rzucić blaszkę z wyrośniętym ciastem z większej wysokości na ziemię. Ciasto pozostanie puszyste i wysokie!
Przepis na puszysty biszkopt
Oto składniki na biszkopt:
– 5 dużych jajek
– 1 szklanka drobnego cukru
– 0,5 szklanki mąki pszennej
– 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* Szklanka o pojemności 250ml
Przygotowanie:
Wymieszaj w jednej miseczce mąkę pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia.
Oddziel żółtka od białek. Następnie białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, a później dodaj do piany z cukrem żółtka. Kolejnym krokiem jest stopniowe dodawanie mąki. Należy delikatnie połączyć z resztą ciasta.
Powstałą masę wlać do blaszki i piec przez 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.