Chłodnik litewski to danie lekkie i orzeźwiające, wprost idealne na ciepłe dni. Ma ciekawy smak, jest niezwykle zdrowy, a na dodatek prosty w wykonaniu. Sprawdź sam przepis Roberta Makłowicza na tę zupę i przygotuj ją na obiad czy kolację.
Tradycyjnie chłodnik litewski przyrządzano na rosole z dodatkiem mięsa lub ryby. Na chwilę obecną składników w tej potrawie jest mniej i z reguły są to same warzywa i zioła – dokładnie tak jak w recepturze Roberta Makłowicza. Chłodnik z jego przepisu to same niewymyślne składniki, które można bez najmniejszego problemu znaleźć w każdym sklepie.
Orzeźwiający chłodnik litewski z przepisu Makłowicza:
Składniki:
ogórek – 2 sztuki
jogurt naturalny (bądź kefir) – 6 szklanek
boćwina (wraz z buraczkami) – duży pęczek
czosnek – 2 ząbki
jajka – 2 sztuki
kwaśna śmietana – pół szklanki
szczypiorek – 2 łyżki
koperek (siekany) – pół szklanki
Sposób przygotowania:
Boćwinę starannie płuczemy i siekamy, a buraczki obieramy dość cienko i kroimy w kostkę. Oba składniki zalewamy połową szklanki wody i dusimy przez 10 minut, studzimy. Ogórki kroimy w niedużą kostkę, zioła siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Buraki i boćwinę łączymy ze śmietaną, kefirem, ziołami, ogórkami oraz czosnkiem. Doprawiamy solą. Mieszamy chłodnik i wkładamy go do lodówki na kilka godzin. Gotową zupę serwujemy z połówkami ugotowanego na twardo jajka. Smacznego.