Pączki jabłkowe to genialny pomysł na deser lub przekąskę. Puszyste, mięciutkie, delikatne, chrupkie, z pysznymi i rozpływającymi się w ustach jabłkami w środku. Poznaj przepis na niezwykle smaczne bułeczki. Szybko znikają z talerza, bo ich smak sprawia, że będziesz je robić regularnie!
Przepis jest bardzo prosty dlatego z jego wykonaniem poradzi sobie każdy. Pączki po upieczeniu są niesamowicie pyszne i lekkie, a jabłka powodują, że są też wilgotne. Dodatek cynamonu połączony z podgotowanymi wcześniej jabłkami nadaje rewelacyjny aromat i smak. Rozpływają się w ustach i każdemu posmakują, dlatego koniecznie wypróbuj tego prostego przepisu!
Przepis na pączki jabłkowe. Proste, szybkie i niesamowicie smaczne!
Składniki:
» 200 g chudego twarogu
» 100 ml oleju rzepakowego
» 1 cukier wanilinowy
» 110 g cukru
» 300 g mąki pszennej
» 1 łyżka proszku do pieczenia
» 3 średnie jabłka
» pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Do miski wsyp twaróg, olej, cukier, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Mąkę wsyp do innej miski oraz dodaj proszek do pieczenia, cynamon i wymieszaj, a potem dodaj do miski z twarogiem. Przez kilka minut wyrabiaj, aż wszystkie składniki się połączą.
Jabłka pokrój w kostkę, włóż do garnka i podgrzewaj przez około 10 minut z dodatkiem cukru wanilinowego. Formuj bułki, zrób w nich, dołek kciukiem i włóż jabłka – zaklej ciasto tak, aby nie wyciekały. Smaż je na rozgrzanym oleju do zarumienienia z obu stron.
Jeśli wolisz wersję fit to układaj bułeczki na blaszce z papierem do pieczenia, a następnie piecz około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika obtocz ciepłe pączki na przykład w cukrze pudrze lub lukrze.
Smacznego!