Pączki z tym nadzieniem robią zawsze furorę. Moja babcia robiła je zawsze w Tłusty Czwartek. Przepis jest prosty i z pewnością przygotuje go nawet początkujący kucharz.
Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami, dlatego warto przygotować się wcześniej i znaleźć idealny przepis na pączki. Pączki z nadzieniem toffi to pyszna alternatywa dla tych nadzieniem różanym czy marmoladą. Słodka masa karmelowa nadaje pączkom niezwykłego smaku i konsystencji. Przepis jest poniżej.
Pączki z nadzieniem toffi. Przepis
Składniki:
» 500 g mąki pszennej
» 250 ml mleka
» 50 g drożdży
» 100 g cukru
» 100 g masła
» 2 jajka
» szczypta soli
» olej do smażenia
» puszka kajmaku
» 150 ml śmietanki kremówki
Przygotowanie:
Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, a potem dodaj 1 łyżkę cukru i odstaw, aż drożdże się rozpuszczą. W misce wymieszaj mąkę, pozostały cukier, masło, jajka i sól, a następnie dodaj rozpuszczone drożdże.
Zagnieć ciasto na gładką masę, a potem odłóż ciasto do wyrośnięcia na około 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość. Przygotuj nadzienie toffi. W garnku umieść śmietankę kremówkę i dodaj kajmak. Mieszaj, aż powstanie gęsta masa.
Po wyrośnięciu ciasta, podziel je na mniejsze kawałki i uformuj z nich niewielkie kulki, a następnie na rozgrzanym oleju smaż je z obu stron na złoty kolor. Gotowe pączki odsącz na papierowym ręczniku.
Kiedy ostygną, nadziewaj je kremem toffi. Możesz wykorzystać do tego woreczek cukierniczy lub delikatnie przekroić pączek i wypełnić go masą. Smacznego!