Czosnek niedźwiedzi to roślina, którą można dodawać nie tylko do zup lub potraw mięsnych. Okazuje się, że można przyrządzić z niego smakowite i bardzo zdrowe pesto. Czosnek ma nieprzeciętny smak, obok którego nie sposób przejść obojętnie.
Czosnek niedźwiedzi pełen zdrowia
Czosnek niedźwiedzi to bogactwo substancji odżywczych m.in.: magnezu, siarki, sodu, manganu, fosforu, wapnia i potasu. Roślina wspiera procesy trawienne i korzystnie wpływa na układ odpornościowy.
Czosnek niedźwiedzi w postaci pesto
Pesto zazwyczaj przyrządza się z bazylii, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, aby zamiast bazylii wykorzystać czosnek niedźwiedzi. Do zrobienia pesto potrzeba kilku składników, a oto one:
-oliwa
-świeże liście czosnku niedźwiedziego
-pieprz
-sól
Przygotowanie:
Starannie umyj i osusz liście czosnku niedźwiedziego. Wrzuć je do naczynia, dodaj oliwę, sól i zmiksuj. Domowe pesto jest gotowe. Przełóż je do wyparzonych słoiczków, a ich wierzch wypełnij oliwą – powinna przykryć całą powierzchnię pesto. Słoiki dobrze zakręć i przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
Czosnek niedźwiedzi w formie pesto znakomicie nadaje się jako dodatek do warzyw, pieczywa lub makaronów.