Pieczone ziemniaki to prosta przekąska, którą warto zaserwować do obiadu, np. jako dodatek do kotleta i surówki. Mistrzowie kuchni mają swój trik na to, by były one doskonałe pod każdym względem. Chcesz poznać ich sposób? Potrzebujesz tylko jednego popularnego produktu.
Pieczone ziemniaki, które smakują jak marzenie
Ziemniaki z piekarnika potrafią zamienić zwykły obiad w prawdziwy delikates. Co zrobić, żeby pieczone bulwy były jeszcze lepsze?
Osiągniesz to w bardzo prosty sposób. Będzie Ci potrzebny artykuł, który na pewno znajdziesz w szafce. Chodzi o sodę oczyszczoną. Tajemnicą wyśmienitych i rozpływających się w ustach pyrek z piekarnika jest właśnie soda. Dzięki obecnej w niej skrobi warzywa są wyjątkowo chrupkie. Skrobia tworzy na ziemniakach cienką otoczkę, która w trakcie obróbki cieplnej zrobi się apetycznie wypieczona i obłędnie chrupiąca. To patent, z którego korzystają profesjonaliści.
Do przyrządzenia pieczonych kartofli najlepiej przeznaczyć odmianę mączystą. Warzywa pokrój na mniej więcej jednakowe kawałki. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Pamiętaj, aby na każdy kilogram bulw dać 1 litr wody, w której będą się gotować. Ponadto na każdy litr płynu przeznacz kopiastą łyżkę soli i sody oczyszczonej. Oto cały sekret przyrządzenia popularnego dodatku obiadowego.
Cudownego aromatu nadadzą zioła
Kluczowym detalem w przyrządzaniu pieczonych pyrek są zioła. Z warzywami świetnie komponuje się czosnek i rozmaryn. Posiekaj te produkty drobno i podsmażaj na niewielkim gazie na oleju lub oliwie z oliwek. Gotową kompozycję przełóż do miseczki.
Ziemniaki odcedź. Możesz dostrzec, że są one miękkie i się rozlatują. To efekt działania sody oczyszczonej. Kartofle obtaczaj w mieszance oleju z ziołami i wyłóż na blachę w piekarniku wyłożoną papierem pergaminowym i piecz przez 15 minut. Po tym czasie pyrki przewróć na kolejną stronę. Gdy dobrze się upieką, przerzuć je do naczynia i posyp resztą ziół. Możesz dodać szczypiorek i natkę pietruszki. Smacznego.
Czytaj też: Wszyscy chwalą tę wątróbkę. Wystarczy wsypać 1 łyżeczkę