REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaPieczone ziemniaki będą obłędnie chrupiące. Pamiętaj o 1 dodatku

Pieczone ziemniaki będą obłędnie chrupiące. Pamiętaj o 1 dodatku

pieczone ziemniaki
fot. screen Youtube / Isabel Kitchen

Pieczone ziemniaki to prosta przekąska, którą warto zaserwować do obiadu, np. jako dodatek do kotleta i surówki. Mistrzowie kuchni mają swój trik na to, by były one doskonałe pod każdym względem. Chcesz poznać ich sposób? Potrzebujesz tylko jednego popularnego produktu.

REKLAMA

Pieczone ziemniaki, które smakują jak marzenie

Ziemniaki z piekarnika potrafią zamienić zwykły obiad w prawdziwy delikates. Co zrobić, żeby pieczone bulwy były jeszcze lepsze?

Osiągniesz to w bardzo prosty sposób. Będzie Ci potrzebny artykuł, który na pewno znajdziesz w szafce. Chodzi o sodę oczyszczoną. Tajemnicą wyśmienitych i rozpływających się w ustach pyrek z piekarnika jest właśnie soda. Dzięki obecnej w niej skrobi warzywa są wyjątkowo chrupkie. Skrobia tworzy na ziemniakach cienką otoczkę, która w trakcie obróbki cieplnej zrobi się apetycznie wypieczona i obłędnie chrupiąca. To patent, z którego korzystają profesjonaliści.

Do przyrządzenia pieczonych kartofli najlepiej przeznaczyć odmianę mączystą. Warzywa pokrój na mniej więcej jednakowe kawałki. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Pamiętaj, aby na każdy kilogram bulw dać 1 litr wody, w której będą się gotować. Ponadto na każdy litr płynu przeznacz kopiastą łyżkę soli i sody oczyszczonej. Oto cały sekret przyrządzenia popularnego dodatku obiadowego.

REKLAMA

Cudownego aromatu nadadzą zioła

Kluczowym detalem w przyrządzaniu pieczonych pyrek są zioła. Z warzywami świetnie komponuje się czosnek i rozmaryn. Posiekaj te produkty drobno i podsmażaj na niewielkim gazie na oleju lub oliwie z oliwek. Gotową kompozycję przełóż do miseczki.

Ziemniaki odcedź. Możesz dostrzec, że są one miękkie i się rozlatują. To efekt działania sody oczyszczonej. Kartofle obtaczaj w mieszance oleju z ziołami i wyłóż na blachę w piekarniku wyłożoną papierem pergaminowym i piecz przez 15 minut. Po tym czasie pyrki przewróć na kolejną stronę. Gdy dobrze się upieką, przerzuć je do naczynia i posyp resztą ziół. Możesz dodać szczypiorek i natkę pietruszki. Smacznego.

Czytaj też: Wszyscy chwalą tę wątróbkę. Wystarczy wsypać 1 łyżeczkę

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA