Piernik czekoladowy bez miksera. Mało z nim roboty, a każdy się zajada

piernik przekładany powidłami
fot. screen Youtube / Katastrofa La Cocina

Prezentujemy przepis na smaczny i wilgotny piernik, który zrobisz szybko, łatwo i bez miksera. Deser składa się z samych prostych składników, które być może masz już w domu, więc wizyta w sklepie wcale nie będzie konieczna. Zrób aromatyczny piernik czekoladowy z powidłami wg poniższego przepisu i podaj go rodzinie podczas kolacji wigilijnej lub w pierwszy/drugi dzień świąt. Gwarantujemy, że nikt mu się nie oprze i zniknie ze stołu momentalnie.

REKLAMA

Piernik czekoladowy z dodatkiem maślanki podbije serca wszystkich gości

Wypiek zawsze wychodzi idealnie. Jest delikatny w smaku i wilgotny, a wszystko za sprawą maślanki. Z powidłami śliwkowymi smakuje rewelacyjnie, a dzięki lustrzanej polewie czekoladowej wygląda bajkowo. Jeśli nie masz w spiżarni powideł, to nic straconego. Zastąp je dowolną konfiturą i też będzie pyszne.

Przepis na szybki piernik czekoladowy z powidłami

Składniki:
2 jaja L
2 czubate łyżki gorzkiego kakao
2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 320 g)
1 szklanka maślanki
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
1/2 płaskiej łyżeczki soli
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka cukru trzcinowego (lub zwykłego)
1/2 szklanki oleju rzepakowego

Dodatkowo:
powidła śliwkowe do przełożenia

REKLAMA

Opis przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 175°C (grzanie góra-dół). Podłużną formę keksową o wymiarach 30 cm x 7 cm x 11 cm wyłóż pergaminem.

Przesiej mąkę połączoną z cynamonem, przyprawą do piernika, sodą oczyszczoną, solą i kakao, odłóż na bok.

Do osobnego naczynia dodaj maślankę, cukier, ekstrakt waniliowy i olej, mieszaj ręcznie (np. trzepaczką, ale nic nie ubijaj). Teraz wlej jaja i znów mieszaj do połączenia.

Do miski z mokrą mieszanką dodaj mąkę z przyprawami i mieszaj jedynie do połączenia produktów (małych grudek nie musisz koniecznie rozbijać).

REKLAMA

Ciasto przelej do blaszki, natnij na całej długości i piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok. 44 minuty bądź do tzw. suchego patyczka (pilnuj, by deser zbyt mocno nie wysechł – powinien pozostać wilgotny).

Wyciągnij piernik z urządzenia, odstaw na 5 minut, a potem wyjmij z blaszki i połóż na kratce. Po wystygnięciu przetnij na trzy identyczne blaty, posmaruj je powidłami i złóż. Na koniec polej ciasto stopioną czekoladą. Smacznego.

Sprawdź też przepis na sernik z rodzynkami i pierniczki alpejskie.

Podziel się: