Ekspresowe pierniczki alpejskie – przepis. Miękkie, pachnące i pełne smaku

pierniki
fot. Pexels

Większość osób nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia bez słodkich wypieków. Zazwyczaj na odświętny stół trafia sernik czy makowiec. Poza nimi także pierniczki są symbolem gwiazdki, toteż nie można o nich zapomnieć. Dzisiejszy przepis na pierniczki alpejskie jest bardzo prosty, a ciasteczka wychodzą miękkie i pachnące, więc twoi bliscy będą nimi zachwyceni.

REKLAMA

Pierniczki zazwyczaj kojarzą się nam ze świętami Bożego Narodzenia. Alpejski specjał jest mięciutki, smaczny i pachnie korzennymi przyprawami. Upiecz go na najbliższe Święta, bo są fenomenalne w smaku. Pokochają go zarówno dzieci, jak i dorośli.

Gwiazdka bez pierniczków nie może się udać

Ten grudniowy frykas powinien obowiązkowo zagościć na świątecznym stole w każdym domu. Wiele osób przyrządza korzenne ciasteczka nawet kilka tygodni przed świętami. Nic dziwnego, robi się je naprawdę łatwo. A wyglądają tak kusząco, że można chrupać je oczami.

REKLAMA

Alpejskie pierniczki deklasują wiele innych pierników. Niektóre tego typu wypieki są bardzo twarde, a w tej recepturze jest zupełnie na odwrót. Ciasteczka są delikatne, puszyste i miękkie jak chmurka. Z tej receptury korzystam od wielu lat. Zapraszam do spróbowania.

Prosty przepis na świąteczne pierniczki alpejskie

Składniki:
1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 kg mąki pszennej
4 łyżki kakao
400 g miodu
250 g masła
3 białka
8 żółtek
2 ½ łyżeczki przyprawy do piernika
3 łyżeczki sody oczyszczonej
200 ml gęstej śmietany 18%

REKLAMA

Wykonanie:
Dzień przed pieczeniem połącz w naczyniu mąkę i kakao, natomiast do garnka wlej miód i wsyp przyprawę do piernika, a potem zagotuj. Do garnka daj również masło, wymieszaj i ostudź.

Potem śmietanę przełóż do wysokiego pojemnika, dodaj sodę i miksuj. Nabiał powinien podwoić swoją objętość. W drugim naczyniu ubijaj białka z dodatkiem cukru na sztywno. Dodaj żółtka i kontynuuj mieszanie. Uzyskany krem jajeczny przelej do mąki i lekko wymieszaj.

Na sam koniec dodaj bitą śmietanę i mieszaj. Pojemnik z ciastem przykryj szmatką i wstaw na 24 godziny do chłodziarki. W ten sposób ciasto na pierniczki nie zrobi się gęste. Po upływie wyznaczonego czasu wyjmij ciasto z lodówki. Oderwij połowę masy, następnie umieść ją na stolicy podsypanej mąką i wałkuj na placek o grubości 5 mm. Następnie wycinaj foremkami kawałki ciasta.

REKLAMA

Przełóż pierniczki na formę wyścieloną papierem pergaminowym i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 7-9 minut. Upieczony deser ostudź, ozdób domowym lukrem oraz posypkami. Smacznego.

Podziel się: