Pijany Franek to idealne ciasto na imprezę. Pyszny smak gwarantowany

ciasto pijany franek
fot. screen Youtube / Obżarciuch

Niektóre desery już z nazwy wydają się ciekawe i zachęcają do spróbowania. W przypadku ciasta Pijany Franek jest podobnie. Wywołuje pozytywne emocje już samą wzmiankę. Spraw, by stał się twoim popisowym wypiekiem. Uświetni przyjęcia urodzinowe, chrzciny czy inne jubileusze. Wszyscy dorośli go pokochają. Poznaj przepis na niesamowicie smaczne ciasto z nutą amaretto.

REKLAMA

Pijany Franek – wirtuoz wśród ciast z alkoholem

Ten deser składa się z 4 przepysznych warstw, a dwie z nich zawierają likier amaretto. Spód stanowi puszyste ciasto makowo-kokosowe, a na nim ląduje kwaskowaty dżem owocowy. Pokrywa go masa budyniowa o smaku waniliowym (z dodatkiem trunku). Wierzch kompozycji stanowią okrągłe biszkopty i one także zostają potraktowane alkoholem, a potem jeszcze polewą z mlecznej lub gorzkiej czekolady. Wszystkie te warstwy czynią deser wyjątkowym. Będzie gwiazdą wszystkich imprez dla dorosłych.

Przepis na ciasto Pijany Franek

Lista składników
Ciasto makowo – kokosowe:
150 g wiórków kokosowych,
75 g suchego maku całego,
6 białek,
150 g cukru,
75 g suchego maku mielonego,
odrobina soli,
30 g cukru wanilinowego.

REKLAMA

Krem budyniowy:
2 paczki budyniu waniliowego bez cukru (2 x 40 g),
6 łyżek cukru,
200 g miękkiego masła,
6 żółtek,
pół litra mleka,
30 g cukru wanilinowego,
4 łyżki amaretto.

Dodatkowo:
ok. 200 g okrągłych biszkoptów,
słoik dżemu porzeczkowego (330 ml),
ok. 100 g roztopionej mlecznej lub gorzkiej czekolady,
amaretto do nasączania ciastek.

Wykonanie:
Na ciasto makowe: białka oddziel od żółtek. Te pierwsze ubijaj z solą na sztywno. Nieustannie mieszaj i sukcesywnie łącz je z cukrem i cukrem wanilinowym na szklistą masę. Dodawaj mak i kokos, mieszaj łyżką. Masę przelej do formy (25×36 cm) wyłożonej pergaminem i piecz w temp. 170°C (grzanie góra-dół) przez ok. pół godziny – aż ciasto się delikatnie zezłoci.

REKLAMA

Pora na krem budyniowy. W garnku umieść 250 ml mleka i oba cukry, wymieszaj i zagotuj. Do pozostałej porcji nabiału dodaj budynie w proszku oraz żółtka. Mieszaj i wlej wszystko do gotującego się w garnku płynu. Cały czas mieszaj i gotuj gęstą masę. Ostudź ją.

W naczyniu ucieraj masło na jasny krem, a potem dodawaj porcjami chłodny budyń – po każdym dodaniu miksuj. Tuż przed końcem wlej amaretto i krótko mieszaj.

Na ostudzonym spodzie z makiem i kokosem rozsmaruj konfiturę, a na nią wyłóż budyń. Górę deseru stanowią biszkopty lekko namoczone w likierze.

Polej je roztopioną czekoladą, komponując zygzaki. Deser włóż do chłodziarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego.

Udostępnij:

REKLAMA