Kotlety nierzadko pojawiają się na naszych stołach. Zazwyczaj decydujemy się na wersję z mięsem, ale wegetariańskie odsłony też mają coraz więcej wyznawców. Można je przygotować z kalafiora, kaszy, kapusty czy pieczarek. Dziś oczarujemy cię przepisem na kotlety z ziemniaków i jeszcze jednego sezonowego dodatku. To absolutny hit tego lata. Prosty do zrobienia, sycący i obłędnie pyszny.
Smak ziemniaczanych kotletów podbije cukinia
Z pewnością jadłeś kiedyś kotlety ziemniaczane. Być może ich smak pamiętasz ze szkolnej stołówki albo przyrządzała je dla ciebie babcia. Przepis nie wymaga ponadmiarowych zdolności kuchennych i praktycznie każdy zrobi je bez wysiłku. Ziemniaki lubią dodatki, a z cukinią stworzą wdechowe połączenie smakowe. Nie czekaj, tylko zaskocz bliskich wyśmienitym posiłkiem. Kotlety warzywne to doskonałe urozmaicenie letniej karty dań.
Przepis na kotlety z ziemniaków i cukinii
Składniki:
400 g ugotowanych ziemniaków,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 cukinia średniej wielkości,
1 łyżka soli,
⅓ szklanki natki pietruszki,
1 szklanka bułki tartej,
1 jajko.
Wykonanie:
Cebulę i cukinię rozdrabniamy na tarce, solimy i mieszamy. Po kilku minutach odsączamy je z soku.
Miękkie kartofle rozgniatamy, łączymy z cukinią i cebulą. Dorzucamy zmiażdżony czosnek, pokrojoną pietruszkę, a także sól i pieprz, starannie mieszamy masę i lepimy z niej pojedyncze kotlety.
Po kolei każdą sztukę zatapiamy w rozbełtany jajku, a potem obtaczamy w bułce tartej i smażymy na gorącym tłuszczu z każdej strony, aż nabiorą złocistego koloru. Kotleciki możemy podawać. Dodatkiem do nich może być np. surówka profesorska. Smacznego.