REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaPotrójnie pyszne ciasto bez pieczenia. Receptura idealna dla leniuszków

Potrójnie pyszne ciasto bez pieczenia. Receptura idealna dla leniuszków

ciasto bez pieczenia
fot. screen Youtube / Farkli Yemek Tarifleri

Ciasto na powyższym obrazku wygląda w rzeczywistości dużo lepiej, a jeśli chcesz przekonać się, jak smakuje, to koniecznie zajrzyj do przepisu. Będziesz zaskoczony sposobem wykonania, który jest bardzo prosty i nawet początkujący cukiernik da sobie radę. Z tym ciastem twój dzień stanie się weselszy. Nic tak nie poprawia humoru, jak przepyszny deser. Lista niezbędnych składników jest krótka, więc warto zaryzykować. Instrukcję ze szczegółami znajdziesz w dalszej części artykułu.

REKLAMA

Tylko 8 składników, a smak – poezja

Jednym z głównych składników tego deseru jest mleko. Przyda się również kakao, mąka, śmietana, masło, wiórki kokosowe i oczywiście cukier, bo przecież robimy deser. Skoro już wiesz, jakich składników użyć, możesz zabrać się za przyrządzanie ciasta. Nie wymaga pieczenia, a jedynie schłodzenia w lodówce.

Przepis na mleczne ciasto bez pieczenia z kakao i kokosem

Składniki:
130 g mąki
40 g kakao
1 litr mleka
5 g cukru waniliowego
200 g wiórków kokosowych
170 g cukru
75 g śmietany 18%
20 g masła

Opis przygotowania:
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier, mąkę i kakao, wszystko mieszamy na gładką masę. Gotujemy do czasu, aż stanie się gęsta, nieustannie mieszając.

REKLAMA

Dodajemy do mieszanki masło i cukier waniliowy, starannie mieszamy, aby produkty się roztopiły. Dno blachy do pieczenia posypujemy wiórkami kokosowymi i przelewamy jeszcze ciepłe ciasto, rozmieszczamy je równo w formie.

Ubijamy śmietanę i umieszczamy ją na masie. Wstawiamy deser do chłodziarki na dwie godziny, aby stężał. Potem dzielimy go na dwie równe części, zawijamy w dwa rulony. Zarówno pierwszy, jak i drugi kroimy na porcje (szerokość 5 cm). Słodką roladę bez pieczenia możemy już serwować. Smacznego.

Czytaj też: Szybkie ciasto czekoladowe bez cukru jest lepsze niż tort. Każdy pyta mnie o ten przepis

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA