Jeśli szukacie przepisu na tani obiad, dobrze trafiliście. Kotlety to genialny sposób na wykorzystanie warzyw z rosołu, które nam często zostają. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a wy stworzycie absolutnie pyszną potrawę. Ugotowane jarzyny wystarczy rozgnieść, połączyć z kilkoma składnikami, a następnie uformować nieduże kotlety i usmażyć je na tłuszczu.
Na naszych stołach rosół gości dość często. Nic dziwnego, jest to smaczna i niezbyt trudna w wykonaniu zupa. Inna sprawa, że na ogół nie wiemy, co zrobić z warzywami i mięsem z aromatycznego bulionu. Z tych pierwszych niektórzy przyrządzają sałatkę jarzynową. A co powiecie na kotlety?
Kotlety z warzyw z rosołu – przepis
Składniki:
2 łyżki mąki
ugotowane warzywa z rosołu, np. cebula, 2 marchewki, kawałek selera, pietruszka
2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
pieprz, sól
1 jajko
4-5 łyżek tartej bułki
olej do smażenia
natka pietruszki lub koperek
Sposób wykonania:
Jarzyny z rosołu przekładamy do miski i delikatnie rozgniatamy za pomocą widelca. Nie robimy gładkiej papki, tylko mniejsze grudki. Ewentualne włókna z warzyw usuwamy. Do warzyw dodajemy bułkę tartą, jajko, mąkę, śmietanę, a także rozdrobnioną zieleninę. Wszystko starannie mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Na patelni rozgrzewamy znaczną ilość oleju, łyżką nabieramy porcje warzywnej masy i umieszczamy ją na patelni, delikatnie spłaszczając. Smażymy kotlety z obu stron, aż będą złociste. Zdejmujemy je z patelni i wykładamy na papierowe ręczniki, podajemy np. z ziemniakami i ulubionym sosem np. czosnkowym.
Warzywa z rosołu można też wykorzystać na inne ciekawe sposoby. Sprawdź tutaj.