Frytki są jedną z tych przekąsek, po które sięgamy bardzo często. Można je kupić w fast-foodach, ale także samemu przygotować w kuchni. Poniższy przepis na frytki belgijskie zachwyci wszystkich domowników.
Frytki belgijskie są jedną z najsmaczniejszych odmian tego posiłku. W wielu miastach znajdziemy specjalne budki czy bary, w których są one serwowane. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby przyrządzić je we własnej kuchni.
Składniki:
Ziemniaki – ilość wedle potrzeby, duże i długie
Olej arachidowy – do głębokiego smażenia
Sól – szczypta
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w dość grube frytki. Wrzucamy do miski z zimną wodą i odstawiamy na 30 minut. Olej rozgrzewamy do 140 stopni w rondlu lub frytownicy. Ziemniaki odsączamy i przelewamy obficie zimną wodą, aż zostanie wypłuczona z nich skrobia.
Ziemniaki smażymy przez 8 minut. Po tym czasie rozkładamy ją na blasze i odstawiamy na 15 minut. Następnie olej rozgrzewamy do 190 stopni i porcjami smażymy frytki przez 2-3 minuty, aż będą chrupiące. Odsączamy z oleju, przerzucamy na papier kuchenny, po czym solimy.