Leczo jest jedną z tych propozycji obiadowych, które zapewniają nam wielu przydatnych składników odżywczych. Wersja tego dania, bazująca na cukinii jest jednym z takich przykładów.
Leczo niewątpliwie należy do grona najbardziej ulubionych przez Polaków potraw. Jego walory smakowe i odżywcze sprawiają, że często pojawia się na naszych stołach. Poniższy przepis pozwala przygotować to danie w bardzo ciekawy sposób.
Składniki:
jedna duża cebula
2 duże cukinie
pomidory z puszki, lub duże świeże pomidory bez skóry
jeden bakłażan
czerwona papryka
dwie duże kiełbasy
sól
pieprz
mielona papryka ostra
zioła prowansalskie
odrobina oleju
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Potem w rondelku rozgrzewamy nieco oleju i podsmażamy na złocisty kolor cebulę, po czym dodajemy cukinię i bakłażana. Smażymy aż zmiękną. W kostkę kroimy również kiełbasę, dorzucamy do rondla i dusimy. Wszystko doprawiamy połową łyżeczki i dokładnie mieszamy.
W międzyczasie parzymy pomidory, obieramy je ze skóry, kroimy w kostkę i również dodajemy do rondla. Jeśli używamy pomidory z puszki, po prostu je dolewamy. Wszystko dokładnie mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Następnie dusimy do momentu uzyskania odpowiedniej miękkości warzyw.