Prostsze zrazy nie istnieją. Przepis od mamy robi furorę, a sekret tkwi w mięsie

zrazy
fot. screen Youtube / Swojskie jedzonko

Z czym kojarzą ci się zrazy? Pewnie z mozolnym zawijaniem każdej porcji mięsa i przyrządzaniem oddzielnego sosu. Dzisiejszy przepis na ten specjał jest nieco inny. Znalazłam ją w starym zeszycie mojej mamy, która zawsze w kuchni idzie na łatwiznę. Jej zrazy powstają w mgnieniu oka, a cała tajemnica tego niesamowitego dania tkwi w mięsie.

REKLAMA

Najprostsze i najsmaczniesze zrazy, jakie zrobisz

Twoja rodzina chce na obiad zrazy, a tobie na samą myśl o nich robi się niedobrze? Od tej pory tę potrawę będziesz przyrządzać z uśmiechem na ustach. Długotrwałe i żmudne rolowanie plastrów mięsa odchodzi do lamusa. Pyszne i aromatyczne porcje mięsa zrobisz przy minimalnym nakładzie pracy i podasz na obiad w ekspresowym tempie. Rodzina będzie wniebowzięta.

Serdecznie polecam ten prosty przepis na zrazy, które robiła moja mama. Używała mięsa mielonego, więc przyrządzenie tego wyśmienitego posiłku było jeszcze łatwiejsze. Od kiedy odkryłam tę recepturę, korzystam z niej regularnie. Smaczne zrazy bez zawijania często serwuję gościom i zawsze słyszę od nich same pochlebne opinie.

Smakowite zrazy z przepisu mamy. Jak je przygotować?

Składniki:
1 cebula
pół kg pieczarek
1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
2 jajka
wędzony boczek
pieprz
sól
musztarda
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka czosnku granulowanego

REKLAMA

Przygotowanie:
Pieczarki pokrój w kostkę, podobnie zrób z cebulą. Najpierw podsmażaj cebulę, a następnie wsyp pieczarki. Dodaj przyprawy i rozdrobniony czosnek, kontynuuj smażenie. Zdejmij patelnię z ognia i odstaw zawartość do wystudzenia.

Mięso mielone połącz z pieprzem, granulowanym czosnkiem oraz sproszkowaną papryką. Przeciśnij czosnek przez praskę i dorzuć go do masy mięsnej wraz z pokrojoną natką pietruszki. Wszystkie składniki dobrze wyrabiaj i twórz rolady. Na folii spożywczej umieszczaj roladę, lekko ją ugnieć, a następnie posmaruj delikatną musztardą. Teraz połóż plasterek boczku i małą porcję pieczarek, po czym zawijaj.

Tak przygotowane zrazy panieruj w mące i obsmażaj na patelni ze wszystkich stron – powinny ładnie się zezłocić. Mięsne zawijańce przełóż do rondla i zalej sosem z patelni z domieszką wody. Naczynie przykryj i duś potrawę przez ok. 20 minut.

Później zagęść sos mieszanką przyrządzoną z wody i niewielkiej ilości skrobi ziemniaczanej. Gotowym sosem pokryj zrazy. Danie serwuj z tą surówką i ziemniakami. Smacznego.

REKLAMA



Czytaj też: Rewolucja w kuchni: kotlety mielone po morawsku. Dzięki 1 składnikowi są wyborne

Podziel się: