Pierogi od wielu lat stanowią kulinarną wizytówkę naszego kraju. Ich największą zaletą jest różnorodność wersji, na jakie można je przygotować. W jaki sposób jednak wykonać ciasto, aby było elastyczne i smaczne?
Nasze babcie z pewnością były najlepszymi nauczycielkami, jeśli chodzi o przyrządzanie pysznych pierogów. Nierzadko ich potrawy sprawiały, że całe rodziny mogły się nimi zajadać przed długi czas.
Samo w sobie przygotowanie pierogów nie jest trudne, ale jeśli chcemy doprowadzić do tego, aby ich smak był porównywalny z daniami naszych babć, warto wykorzystać trik, z którego same korzystały.
Okazuje się, że pomocne w tym kontekście jest dodanie do przepisu na ciasto łyżki masła. W ten sposób jego konsystencja jest delikatna i gładka, a ponadto nie przywiera do stolnicy.
Co ciekawe, masło wpływa również na to, że ciasto nie rozpada się podczas gotowania. Biorąc pod uwagę, że taka modyfikacja przepisu nie jest trudna, każdy powinien spróbować tego triku.