Za konserwą tyrolską jedni przepadają, a inni wprost przeciwnie. Jedno jest pewne – wszyscy zwolennicy tej popularnej przekąski powinni poznać poniższą recepturę. Domowa mielonka bije na głowę wszystkie inne!
Niektórym konserwa tyrolska kojarzy się z czasami dzieciństwa, wycieczkami i koloniami. To smaczna, sprawdzona i szybka w przygotowaniu potrawa, która nigdy się nie znudzi.
Kanapki z dodatkiem domowej mielonki wzbudzą zachwyt u wielbicieli dań mięsnych. Konserwę tyrolską kupujemy zazwyczaj w sklepie, ale możemy przygotować ją sami w domu, tym bardziej że wymyślono prosty przepis na ten pyszny mięsny specjał.
Surowiec mielony
Składniki:
500 g solonego boczku
1 kg szynki
30 ml ciemnego sosu sojowego
500 g ugotowanej skóry z boczku i golonki
700 g peklowanej golonki
Przyprawy:
10 g białego pieprzu
10 g soli
30 g peklowej soli
6 g aromatu do mielonki tyrolskiej
6 g czosnku
2 g mielonego ziela angielskiego
Dodatki:
90 g skrobi ziemniaczanej
300 ml bulionu z gotowanej skóry z golonki
12 słoików o pojemności 350 ml
Przygotowanie:
Mięso pokrój w kostki, dodaj do niego sos sojowy, sól peklową, po czym dobrze wymieszaj i odstaw na 48 godzin. Temperatura powinna wynosić ok. 6-8°C. Po tym czasie mięso zmiel przez drobne sito. Dodaj rozdrobniony boczek, bulion, zmieloną skórę z golonki, skrobię ziemniaczaną i przyprawy. Wszystko wyrabiaj do momentu, aż masa będzie odpowiednio kleista. Umieść ją w słoikach, które w dalszej kolejności zakręć i pasteryzuj przez 50 minut w temp. 75°C. Następnie odstaw je w ciemne miejsce na 24 godziny – po tym czasie powtórz pasteryzację, lecz tym razem podgrzewaj słodki tylko 25 minut. Konserwa jest już gotowa.