Świeże pomidory to ewidentny smak lata. Lubimy je nie tylko dlatego, że są soczyste i pyszne, ale także z uwagi na walory zdrowotne. Możliwe, że kiedyś zerwaliście albo kupiliście pomidory, które były gdzieniegdzie zielonkawe. Takie okazy zwykle potrzebują jeszcze trochę czasu, aby można było je spokojnie zjeść. Jeśli chcesz przyspieszyć dojrzewanie owoców, wypróbuj ten prosty patent.
Pomidory – w jaki sposób przyspieszyć ich dojrzewanie?
Pomidory mają uniwersalne zastosowanie kulinarne. Powstaje z nich wiele specjałów takich jak np. ketchup czy przecier. Owoce tę są także kapitalnym dodatkiem do sałatek i kanapek. Można przygotować z nich też kremową zupę czy witaminowy koktajl. Sięgając po pomidory, warto przyjrzeć się ich skórce. Gdy jest ona trochę zielonkawa, wszystko wskazuje na to, że owoce nie są jeszcze w pełni dojrzałe. Jeśli chcesz cieszyć się ich cudownym smakiem, zastosuj ten trik.
Trik, który przyspieszy dojrzewanie pomidorów
Pomidory dojrzeją znacznie szybciej, jeśli umieścisz je w papierowej torebce na produkty spożywcze. Opakowanie z zawartością dokładnie zamknij i przechowuj w takiej postaci tak długo, aż nabiorą ładnej, czerwonej barwy.
Jakie właściwości odżywcze mają pomidory?
Owoce te warto włączyć do codziennego jadłospisu z wielu powodów. Dostarczają dużej ilości potasu, który reguluje ciśnienie krwi. Pomidory są też zasobne w antyoksydanty, które chronią organizm przed niektórymi schorzeniami i spowalniają procesy starzenia. Poza tym mają mało kalorii, więc polecane są szczególnie osobom, które pragną schudnąć. Ponadto obecne w owocach rozpuszczalne frakcje błonnika pokarmowego korzystnie wpływają na pracę jelit.