Choć w założeniu przechowywanie pieczywa nie powinno mieć przed nikim tajemnic, warto znać kilka sposobów na przedłużenie świeżości bułek czy pieczywa. Dzięki nim z pewnością będą nam smakować przez dłuższy czas.
Jeśli chodzi o wybór chlebaka, na starcie należy odrzucić plastikowe produkty. Najlepsze są drewniane lub metalowe. Dodatkowo należy go ustawić z dala od źródła ciepła, jak kuchenka czy kaloryfer.
Dobrym pomysłem przy przechowywaniu pieczywa w chlebaku jest również włożenie do niego jabłka. Dzięki temu można zwiększyć w tym miejscu poziom wilgotności powietrza, co sprzyja przedłużaniu świeżości pieczywa.
Jeśli nie chcemy, aby chleb czy bułki spleśniały, nie możemy do nich dopuścić wilgoci. Zamiast plastikowego woreczka produkty warto schować do lnianego woreczka i trzymać je w temperaturze 18-22 stopnie.
Niektórzy również przechowują chleb w lodówce. W takich warunkach najlepiej sprawdzi się pieczywo tostowe, a niekoniecznie inne rodzaje chleba czy bułek. W taki sposób dojdzie do szybkiego czerstwienia.