Przepis mojej cioci z Niemiec zachwycił wszystkich swoim smakiem. Jest aromatyczne i bardzo mięciutkie. Palce lizać!
Ten przepis to mistrzostwo świata! Jest wręcz banalne w wykonaniu, ma proste składniki i krótki czas pieczenia. Składa się z puszystego, mięciutkiego ciasta biszkoptowego z nutą cytryny, śliwkami, chrupiącą kruszonką oraz lukrem. Całość dosłownie rozpływa się w ustach.
Przepis mojej cioci z Niemiec na ciasto ze śliwkami i kruszonką
Ciasto:
» 4 jajka
» 2/3 szklanki cukru
» 1 opakowanie cukru wanilinowego
» 1 szklanka mąki
» sok z połowy cytryny
» 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
» około 10 śliwek
Kruszonka:
» 150 g mąki pszennej
» 100 g cukru
» 100 g masła
Przygotowanie:
Białka oddziel od żółtek, a mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i wymieszaj. Do białek dodaj sok z cytryny, następnie miksuj na najwyższych obrotach przez około 10 minut, aż będą puszyste i sztywne. Dodawaj stopniowo cukier i cukier wanilinowy, następnie dodaj żółtka i zmiksuj krótko. Mąkę wsypuj powoli, a następnie mieszaj łyżką. Wlej masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i na jej wierzchu ułóż połówki śliwek.
Składniki na kruszonkę wyrób krótko, a potem posyp masę ze śliwkami. Piecz 30-35 minut, a następnie polej lukrem lub posyp cukrem pudrem gdy wystygnie. Smacznego!