Przepis na chrupiące kotlety schabowe z bakłażana. Tanio i pysznie

kotlety schabowe z bakłażana
fot. screen Youtube / Rockin Robin Cooks

Polacy uwielbiają kotlety schabowe, jednak co niektórym mogły się już one znudzić. Jeśli należysz do takich osób mamy dla Ciebie świetną propozycję – zamień tradycyjnego schabowego na panierowane kotlety z bakłażana. Warzywo otoczone apetyczną panierką jest niezwykle chrupiące, a wewnątrz soczyste.

REKLAMA

Kotlety schabowe zostaną zdetronizowane?
Kotlety schabowe od wielu dekad królują na naszych stołach, co może powodować u niektórych znużenie. Ile razy można jeść to samo? Zamiast standardowych schabowych warto czasami postawić na coś innego np. panierowanego bakłażana. Smażone warzywo z dodatkiem odpowiedniego sosu może strącić z podium swego mięsnego wzorca. Kotlety z bakłażana robi się w niemal taki sam sposób, ale pomija się etap rozbijania, przez co można zaoszczędzić trochę czasu.

Kotlety schabowe z bakłażana – przepis

Składniki:
4 jajka
2 bakłażany
mąka
pieprz i sól
olej
bułka tarta

REKLAMA

Przygotowanie:
Starannie umyj warzywa i osusz je papierowym ręcznikiem. Usuń końcówki bakłażanów i posiekaj na plastry równej grubości (ok. 1,5 cm). Oprósz je solą i odstaw na pół godziny, aby straciły swoją gorycz. Bułkę tartą i mąkę wsyp do oddzielnych talerzy. W trzecim naczyniu rozbełtaj jajka z pieprzem i solą. Plastry bakłażana panieruj kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smaż kotlety z bakłażana na rozgrzanym na patelni oleju – gdy ich panierka uzyska złotą barwę, zdejmij je z patelni i wyłóż na talerz z ręcznikiem papierowym. Serwuj z ulubionym sosem (np. czosnkowym, pomidorowym) i domowymi frytkami. Smacznego.

Podziel się: