Potrawa widoczna na powyższym obrazku to oczywiście kartacze. Przysmak ten jest szczególnie popularny w północno-wschodnim regionie Polski. Jednak kiedyś był doceniany w całym kraju. Kartacze zrobisz z łatwością i to z bardzo prostych składników.
Obiad jak za dawnych lat
Zasadniczo przysmaki takie jak kartacze w obecnych czasach odeszły na boczny tor, a szkoda. Recepturę na to kultowe danie naprawdę warto sobie odświeżyć. W każdym razie potrawa ma wybitny smak, którego nie da się zapomnieć.
Dzieliliśmy się już z wami przepisem na pyzy ziemniaczane. Tym razem odtworzymy recepturę na równie pyszne kartacze. Zrobicie je z kilku niewyszukanych składników, w bardzo prosty sposób. Oto dokładny przepis.
Przepis na kultowe kartacze z mięsem
Składniki:
3 kg ziemniaków
1 jajko
2 cebule
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 kg łopatki wieprzowej
pieprz, sól
majeranek
Sposób wykonania:
Mięso płuczemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie i studzimy. Kroimy je na mniejsze części, a następnie przepuszczamy przez maszynkę do mięsa wraz z cebulą, doprawiamy pieprzem, solą i majerankiem. Ziemniaki obieramy, płuczemy. Połowę gotujemy, a pozostałą część rozdrabniamy na drobnych oczkach tarki.
Ze startych warzyw odciskamy do naczynia płyn, pozostawiamy go na kilka minut i zlewamy ostrożnie znad osadu. Osad to skrobia, którą przekładamy do startych bulw wraz z łyżką mąki ziemniaczanej. Ugotowane kartofle przeciskamy przez praskę, łączymy je z surowymi warzywami i jajkiem, mieszamy, zaczynamy zagniatać ciasto. Z powstałej masy odrywamy kawałki i tworzymy z nich grube placki wielkości dłoni, na każdym umieszczamy mięsny farsz, zlepiamy brzegi, a na końcu formujemy podłużną pyzę.
W sporym garnku zagotowujemy wodę, solimy ją. Ostrożnie wrzucamy do niej potrawę, gotujemy ok. pół godziny na niewielkiej mocy ognia. Wyjmujemy kartacze i okraszamy np. boczkiem.