Na lokalnych ryneczkach zaczęły już pojawiać się kurki. Grzyby te idealnie nadają się do sosów do mięs, a także do makaronów. Warto przygotować rodzinny obiad, gdzie pierwsze skrzypce będą grać właśnie te delikatne i aromatyczne grzyby.
Do przygotowania makaronu z kurkami będziemy potrzebować:
Makaron – 200 g
Śmietanę kremówkę – 200 ml
Czosnek – 1 ząbek
Tarty parmezan – 50 g
Natkę pietruszki do posypania
Kurki – 400 g
Pieprz
Sól
Orzechy włoskie
Na samym początku warto przygotować makaron. 200 g dowolnego rodzaju należy ugotować według przepisu na opakowaniu. Następnie zabieramy się za przyrządzanie sosu. Na samym początku kurki dokładnie myjemy i czyścimy. Większe grzyby możemy przekroić na pół.
Przygotowane kurki wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy czosnek oraz śmietanę. Całość przyprawiamy solą i pieprzem i doprowadzamy sos do wrzenia.
Następnie na patelnię dodajemy ugotowany makaron, dokładnie mieszamy i chwilę podgrzewamy. Całość wykładamy na talerze i posypujemy natką pietruszki, pokruszonymi orzechami włoskimi i parmezanem.
Smacznego!
Makaron z kurkami idealnie będzie smakował z białym wytrawnym lub też półwytrawnym winem. Świetnie sprawdzi się zatem jako propozycja nie tylko na rodzinny obiad, ale i na romantyczną kolację we dwoje.