Sporo osób szuka w sieci przepisów na pyszne wypieki. Jednym ze sposobów na wzbogacenie menu są ,,lane” faworki. Czym one są i jak je zrobić?
Lana wersja faworków według wielu smakoszy wyróżnia się bardziej chrupiącym i delikatnym ciastem niż tradycyjne. Warto wypróbować tę recepturę i na nowo odkryć zalety tej przekąski.
Składniki:
1 szklanka mąki
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka spirytusu (można pominąć)
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolite i gładkie ciasto. Następnie przelewamy je do mocnego foliowego woreczka, a w międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej.
W rogu woreczka robimy mały otwór i wylewamy przez niego ciasto na rozgrzany tłuszcz. Faworki smażymy na rumiany kolor z każdej ze stron, a na koniec posypujemy je cukrem pudrem.