Największą zaletą placków jest to, że można je przygotować na wiele różnorodnych sposobów. Poniższa bezglutenowa wersja z kaszy gryczanej z pewnością spodoba się wielu osobom.
Składniki:
olej roślinny do smarowania patelni
3/4 szklanki – 10 dag mąki gryczanej
3/4 szklanki – 10 dag mąki uniwersalnej
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki roztopionego masła
jajko
2 szklanki (500 ml) maślanki
syrop klonowy
Sposób przygotowania:
Na początek rozgrzewamy patelnię. Potem mieszamy mąkę, cukier, sól i sodę oczyszczoną w dużej misce. Dodajemy roztopione masło i mieszamy. Rozbełtane jajko mieszamy z połową maślanki i dodajemy do suchych składników, po czym dokładnie mieszamy.
Na patelnię dodajemy niewielką ilość oleju i wykładamy ciasto (około 10 cm szerokości). Zmniejszamy ogień na średni i smażymy 2-3 minuty. Po tym czasie odwracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 1-2 minuty. Podajemy z masłem i syropem klonowym.