Wiele słodkości bez większego problemu można przygotować w wegańskiej wersji. Jednym z przykładów jest tarta, choć w tym przypadku trzeba się nieco bardziej postarać. Poniższy przepis jest dobrym przykładem.
Składniki na kruche ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g wegańskiego masła lub margaryny
40 g drobnego cukru do wypieków
60 ml wody
sól
Składniki na krem jaglany:
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
2 szklanki mleka kokosowego z kartonu
1 laska wanilii
3 łyżki cukru trzcinowego
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier i dwie szczypty soli i mieszamy. Potem dodajemy pokrojone w kostkę wegańskie masło lub margarynę. Wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe formujemy w kulę, zawijamy w folię i chowamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy je na grubość co najmniej 0,5 cm.
Ciasto przekładamy do formy w taki sposób, aby równo ją wypełniało. Część odstającą od formy odcinamy. Potem nakłuwamy ciasto widelcem, a na wierzchni układamy papier do pieczenia i obciążamy ryżem lub fasolą. Ciasto pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach. Po tym czasie je wyjmujemy, zdejmujemy obciążenie oraz papier i wstawiamy na kolejne 10 minut.
Kaszę dokładnie płuczemy, przekładamy do garnka, wlewamy szklankę mleka kokosowego, dodajemy ziarenka z laski wanilii i całą laskę. Gotujemy przez 15 minut na niewielkim ogniu. Z garnka wyjmujemy laskę wanilii. Dodajemy cukier i pozostałe mleko. Całość blendujemy na gładką masę. Na schłodzony spód przekładamy budyń. Całość dekorujemy owocami. Tartę wkładamy na kilka godzin do lodówki.