Coraz częściej poszukujemy nowoczesnych receptur, ale warto od czasu do czasu sięgnąć po coś naprawdę tradycyjnego. Taki jest właśnie przepis na wigilijne gołąbki, który dziś dla was mamy. Powstał ponad 100 temu, a dokładnie w 1914 roku. Chcecie się dowiedzieć, jak wtedy przygotowywano to danie? Koniecznie przeczytajcie ten artykuł.
Wszyscy fani tradycyjnego gotowania będą w siódmym niebie, ponieważ receptura na wigilijne gołąbki, którą niżej zamieściliśmy to prawdziwa perełka. Po raz pierwszy została opublikowana w książce zatytułowanej ,,Najnowsza kuchnia warszawska zawierająca przeszło 1200 przepisów” autorstwa Anieli Owoczyńskiej, która ukazała się w 1914 roku.
Postny przepis będzie w sam raz na Wigilię. Gołąbki mogą być jedną z dwunastu potraw, które zagoszczą na waszym stole. Sprawdźcie recepturę i zadecydujcie, czy podczas kolacji poczęstujecie bliskich gołąbkami z wiekowego przepisu.
Jak przygotować wigilijne gołąbki z 1914 roku?
Składniki:
200 g ryżu
główka kapusty
śmietana 18%
6-8 suszonych grzybów
3 łyżki masła
Przygotowanie:
Z główki kapusty usuwamy głąb, zagotowujemy w sporym garnku wodę i wkładamy do niej warzywo. Potem wyjmujemy je z wody i odrywamy liście – jeśli są bardzo duże, możemy je przeciąć w połowie. Następnie 200 g ryżu sparzamy w gotującej się wodzie, odlewamy ją, nalewamy czystą i wrzucamy do garnka grzyby oraz 2 łyżki masła. Gotujemy do miękkości, odcedzamy i odstawiamy na 60 minut, aby ziarenka wystygły i napęczniały. Teraz zwijamy gołąbki. Na jednej ręce rozkładamy liść kapusty, a drugą nakładamy przygotowany farsz. Niezbyt ciasno zawijamy kapustę, a potem zawiązujemy ją sznurkiem.
Garnek wykładamy drzazgami z drewna. Możemy także użyć liścia kapusty i na nim umieścić zawiniątka. Zalewamy je wodą, dodajemy łyżkę masła i dusimy przez 2 godziny. Gdy większość płynu odparuje, dolewamy więcej śmietany. W książce podano, że gołąbki podajemy z lekko przyrumienionym masłem oraz pokrojoną cebulą. Świetnie smakują także z sosem koperkowym. Smacznego!