Sałatka jarzynowa zazwyczaj kojarzy nam się ze świętami. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować ją również w pozostałych okresach. Poniższa propozycja jej podania z burakiem i śledzikiem jest niewątpliwie jedną z najciekawszych możliwości.
Składniki:
3 średnie ziemniaki
sok z 1/4 cytryny
2 średnie marchewki
3 ogórki kiszone
1 większa pietruszka
1/4 cebuli
2 średnie buraczki
300 g (3 sztuki) filetów śledziowych matiasów (w oleju, z tacki)
2 łyżeczki musztardy
2 łyżki octu
2 jajka ugotowane na twardo
1/4 jabłka
ok. 1 szklanki majonezu
Sposób przygotowania:
Ziemniaki, marchewkę i kolendrę myjemy i wykładamy do rondla, zalewamy wodą, solimy, przykrywamy i gotujemy przez 35 minut. W drugim garnku gotujemy buraki przez godzinę. Wszystkie warzywa potem odcedzamy i studzimy, potem obieramy, kroimy w drobną kostkę i przekładamy do dużej miski. Śledziki płuczemy i suszymy ręcznikami papierowymi, kroimy wdłuż na pół i w małe kawałki w poprzez. Przekładamy do szklanki, dodajemy ocet i sok z cytryny, po czym odstawiamy na pół godziny.
W międzyczasie gotujemy jajka na twardo, obieramy je i kroimy w kostkę. Ogórki, cebulę i jabłka również. Wszystko wkładamy do miski z warzywami. Śledzie wyjmujemy z marynaty i przekładamy do miski. Dodajemy majonez i musztardę, sól oraz pieprz. Całość dokładnie mieszamy i przechowujemy w lodówce.