Tarta jest wyjątkowo pysznym deserem, a jego największą zaletą jest fakt, że możemy go przygotować w różnych wersjach. Propozycja podania z malinami wydaje się być jedną z najlepszych.
Okrągły placek z pofalowanymi brzegami – tarta podbija serca wielu sympatyków słodkości. Trudno jest się oprzeć również poniższemu przepisowi, który sprawi, że wypiek w mgnieniu oka zniknie ze stołu.
Składniki na spód tarty:
250 g mąki pszennej
150 g schłodzonego masła
3 łyżki cukru
jajko
sól
Składniki na krem do tarty:
250 g serka mascarpone
250 ml słodzonego mleka zagęszczonego z puszki
2 jajka
maliny (tyle, ile uznamy za stosowne do udekorowania tarty – wystarczy jedno pudełeczko)
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy pokrojone w kostki schłodzone masło, szczyptę soli oraz 3 łyżki cukru. Całość miksujemy, po czym dodajemy jajko i ręcznie wyrabiamy do uzyskania odpowiedniego połączenia składników. Kulę ciasta rozpłaszczamy na kształt koła i wkładamy do lodówki na godzinę.
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na grubość około centymetra. Formę smarujemy masłem i przekładamy do niej placek, wykładając nim dno i boki naczynia. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, a na ten czas wkładamy ciasto do lodówki. Dno i boki tarty przykrywamy folią aluminiową i przykrywamy czymś dość ciężkim, np. torebkę ryżu. Pieczemy placek przez 15 minut, potem usuwamy torebkę i pieczemy przez kolejne 15 minut.
Do miski wkładamy serek mascarpone, wbijamy do niego 2 jajka i wlewamy mleko skondensowane. Wszystko miksujemy do uzyskania połączenia. Masę wylewamy na tartę i wstawiamy na 15 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Na koniec układamy na górze maliny.