Sernik oreo jest przepyszną, słodką wersją tradycyjnego sernika. Każdy, kto choć raz spróbuje tego deseru z pewnością nie będzie chciał spróbować innych wersji!
Składniki na spód:
ciastka Oreo – 140 g
masło – 50 g
Składniki na masę serową:
twaróg sernikowy z wiaderka – 1 kg
jajka – 4 sztuki
cukier waniliowy – 1 torebka
budyń waniliowy – 1 opakowanie
ciastka Oreo – 120 g
śmietanka 30 proc. – 250 g
cukier – 1 szklanka
Składniki na masę śmietanową:
250 g śmietany 30 proc.
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
4 ciastka Oreo
Dodatki:
Polewa karmelowa
Sposób przygotowania:
Ciastka na spód kruszymy i łączymy z masłem. Masę układamy i zagniatamy na dnie tortownicy i wkładamy do lodówki. Ciastka na masę łamiemy na małe kawałki, następnie ubijamy cukier waniliowy z jajkami. Twaróg miksujemy potem z masą z ciastek, masą jajeczną i budyniem. Delikatnie dodajemy śmietanę i miksujemy, a potem dodajemy kawałki ciastek.
Masę wykładamy na ciasteczkowy spód i pieczemy 70 minut w 175 stopniach. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach stołowych gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Śmietankę kremówkę miksujemy wraz z cukrem pudrem i galaretką. Masę wkładamy na 15 minut do lodówki. Potem jej część rozsmarowujemy na cieście, a resztą je ozdabiamy.