Sernik można podawać na wiele różnych sposobów i w towarzystwie wielu różnych składników. Jedna z propozycji zakłada przyrządzenie go z dodatkiem białej czekolady, co skusi niejednego smakosza słodkości.
Składniki na spód:
300 g pokruszonych razowych herbatników
100 g brązowego cukru
150 g stopionego i schłodzonego masła
Składniki na masę serową:
135 g posiekanej białej czekolady
135 g jogurtu
2 jajka
1 laska wanilii
skórka otarta z cytryny
400 g twarogu (trzykrotnie zmielonego; można zastąpić kremowym serkiem śmietankowym)
90 g cukru
Składniki na wierzch:
100 g białej czekolady
350 g gęstej kwaśnej śmietany 22 proc.
120 g gęstej śmietanki tortowej 36 proc.
Sposób przygotowania:
Mieszamy składniki na spód, rozkładamy na dwie tortownicy o średnich 24 cm. Dociskamy ręką, potem pieczemy 5-10 minut w 160 stopniach, a po wyjęciu z piekarnika studzimy.
Czekoladę mieszamy z jogurtem i wstawiamy do większego naczynia z lekko wrzącą wodą, aby się rozpuściła. Jajka ubijamy z ziarenkami wanilii i skórką cytrynową. Twaróg ucieramy z cukrem i dodajemy ciepłą czekoladę. Miksujemy 2-3 minuty. Potem dodajemy masę jajeczną i ucieramy. Masę przelewamy na upieczony spód. Formę owijamy folią spożywczą, stawiamy na blasze z gorącą wodą i pieczemy 40 minut w 160 stopniach.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i miksujemy z oboma rodzajami śmietany. Smarujemy sernik masą i znowu wkładamy go do piekarnika, pieczemy 5 minut. Po schłodzeniu wstawiamy na godzinę do lodówki.