Przygotuj w ten sposób wątróbkę
YouTube | Mama Boi’s Kitchen

Przygotuj w ten sposób wątróbkę, a dzięki temu będzie smaczniejsza i delikatniejsza. Chyba każdy z nas jadł kiedyś choć raz wątróbkę i żeby smakowała idealnie należy ją prawidłowo przyrządzić. Poznaj niezwykły trik, który musi poznać każdy!

Wątróbka to tanie i szybkie danie, które możemy przygotować na obiad. Nie wymaga wielu składników i jest banalnie prosta w wykonaniu. Jednak wielu z nas ma problem z jej przyrządzaniem, bo wychodzi sucha i niezbyt wyrazista. Okazuje się, że jest na to rewelacyjny sposób, który sprawi, że wątróbka będzie smaczniejsza i przede wszystkim delikatna i mięciutka!

Przygotuj w ten sposób wątróbkę, a będziesz zaskoczony jej delikatnym smakiem

To mało popularny sposób, ale niezwykle skuteczny. Kiedyś tak przygotowywały wątróbkę nasze babcie, dlatego koniecznie wypróbuj tego triku. Co trzeba zrobić?

Wystarczy, że przed smażeniem włożysz wątróbkę do miseczki i dodasz do niej sok pomidorowy. Tak zamarynowaną wątróbkę odstaw na 2 godziny. Ten sposób sprawi, że jej smak znacznie się poprawi i po usmażeniu będzie obłędnie delikatna. Dosłownie będzie rozpływać się w ustach, dlatego wypróbuj tego sposobu jak będziesz mieć zamiar przygotować to pyszne danie.


Poznaj także ekspresowy przepis na wątróbkę zamarynowaną wcześniej w soku pomidorowym!


Przygotuj w ten sposób wątróbkę
YouTube | Mama Boi’s Kitchen

Składniki:

» 800 g wątróbki drobiowej
» 3 średnie cebule
» 2 płaskie łyżki mąki pszennej
» 6 łyżek oleju do smażenia
» 1 płaska łyżeczka soli i odrobina pieprzu

Przygotowanie: 

Cebulę pokrój w cienkie piórka, następnie podgrzej patelnię wraz z czterema łyżkami oleju. Dodaj na patelnię pokrojoną cebulę i podsmażaj na średnim ogniu do czasu, aż się lekko zeszkli. Nie wolno jej smażyć na wysokim ogniu, bo się spali i popsuje smak wątróbki. Pod koniec smażenia dodaj jedną płaską łyżeczkę soli i wymieszaj, a potem zdejmij z ognia i odstaw.

Wątróbkę wyjmij z marynaty pomidorowej i pokrój na niewielkie kawałki. Mąkę wsyp do miseczki, następnie obtaczaj w mące każdy kawałek wątróbki, a potem smaż na czystej patelni z dodatkiem 2 łyżek oleju. Dodaj podsmażoną cebulkę z olejem, wymieszaj. Pod koniec dodaj jedną płaską łyżeczkę soli i odrobinę pieprzu.

I gotowe, smacznego!

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: Kornelia

Redaktorka strony ShareInfo.pl | Kategorie tekstów: Kulinaria, Ciekawostki, Gwiazdy, Wiadomości