Przyjaciółka z Włoch nauczyła mnie przyrządzać bakłażany w nietypowy sposób. Smak jest nie do opisania

Przyjaciółka z Włoch
fot. screen Youtube / gotovlyudomagotovlyuvkusno

Przyjaciółka z Włoch nauczyła mnie przyrządzać bakłażany w nietypowy sposób. Będziesz zaskoczony tym przepisem, dlatego koniecznie zapisz go na dłużej.

REKLAMA

Każdy kraj posiada swoje unikalne przepisy i techniki, które mają niepowtarzalny smak. Podczas mojej podróży do Włoch, do mojej przyjaciółki, poznałam niezwykły sposób przyrządzania bakłażanów. Ten prosty, ale smaczny przepis okazał się być prawdziwym odkryciem kulinarnym. Poznaj ten przepis i zaskocz swoich bliskich.

Przyjaciółka z Włoch pokazała mi przepis na bakłażany. Ich smak jest nie do opisania

Składniki:

» 4 bakłażany
» 1 cebula
» 3 ząbki czosnku
» 500 g mięsa mielonego
» po 1 łyżeczce: papryka słodka , musztarda suszona, kolendra
» pieprz mielony, sól do smaku
» 1 łyżka majonezu
» 8 pomidorków koktajlowych
» 2 łyżki ketchupu ostrego
» 150-200 ml wody
» zioła prowansalskie do smaku
» ser tarty

REKLAMA

Przygotowanie:

Bakłażana przekrój na pół, a potem zrób nożem 6 lub 8 równych nacięć – ale nie krój do samego końca!  Poukładaj w naczyniu żaroodpornym z papierem do pieczenia.

Cebulę zetrzyj na tarce o średnich oczkach, następnie zetrzyj też czosnek – możesz też użyć praski. Do mięsa mielonego dodaj przyprawy: papryka słodka, musztarda suszona, kolendra, pieprz mielony, sól do smaku. Dodaj majonez  i startą cebulkę z czosnkiem, a potem dobrze wymieszaj. Nafaszeruj mięsem bakłażany, a potem podsmaż je na patelni z rozgrzanym tłuszczem – warstwą z mięsem do dołu. Potem odwróć i podsmaż jeszcze chwilę, następnie przełóż do naczynia. Ułóż pomidorki koktajlowe, a wierzch bakłażanów posyp serem. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

REKLAMA

Wymieszaj ketchup, wodę i zioła prowansalskie, a potem podlej bakłażany. Piecz przecz 40 minut. Smacznego!

Podziel się: