Fani Ptasiego Mleczka będą przeszczęśliwi. Jeśli do nich należysz, to dobrze się składa. Koniecznie zajrzyj do przepisu na super ciasto bez pieczenia, które przypomina do złudzenia twój ulubiony przysmak. Może śmiało konkurować z najlepszymi wyrobami z cukierni czy sklepów spożywczych, ale prawdę mówiąc, bije je na głowę. Zrób Ptasie Mleczko własnoręcznie w domu, a posmakuje zarówno małym, jak i większym smakoszom.
Ptasie Mleczko to deser idealny. Boski smak zachwyci każdego
Lekkie jak obłok, a zarazem delikatne i rozpływające się w ustach. Tak można najprościej opisać deser bez pieczenia Ptasie Mleczko. Ma strukturę pianki, która pieści podniebienie, a całość otacza cienka warstwa czekolady. To jedno z najbardziej wdechowych połączeń. Smakołyk powstaje w szybkim tempie i nawet nie trzeba odpalać piekarnika. Wystarczy schłodzić go w lodówce i zajadać!
Przepis na zjawiskowe ciasto Ptasie Mleczko bez pieczenia
Składniki:
200 g Nutelli
200 g serka mascarpone
100 g orzechów włoskich
100 ml śmietanki 33%
100 g masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 łyżki cukru pudru
40 ml śmietanki 33%
½ tabliczki czekolady
200 g herbatników
Sposób wykonania:
Herbatniki i orzechy blendujemy, mieszamy i wlewamy do nich rozpuszczone masło. Powstałą masę przekładamy do formy 18 cm. W naczyniu umieszczamy Nutellę i mascarpone, mieszamy robotem. Krem rozprowadzamy na poprzedniej warstwie w blaszce i szlifujemy wierzch.
Śmietankę z dodatkiem cukru waniliowego i cukru pudru miksujemy, a potem przekładamy do formy, wyrównujemy i obrzucamy kawałkami orzechów włoskich.
Łamiemy czekoladę, dodajemy do niej śmietankę i wszystko roztapiamy. Nanosimy polewę na powierzchnię deseru i wkładamy go do chłodziarki na całą noc. Kolejnego dnia możemy kroić Ptasie Mleczko i częstować rodzinę.
Specjał wygląda wystrzałowo i podbije każdy stół. Smak to mistrzostwo. Chrupiące orzechy, czekolada i mascarpone świetnie się ze sobą komponują. W trakcie spotkań rodzinnych lub imprez okolicznościowych takie ciasto zrobi wrażenie na gościach i każdy weźmie dokładkę.