Puszyste ciasto jogurtowe zachwyci każdego, kto go spróbuje. Jest lekkie, aromatyczne i delikatne niczym chmurka. Składa się z kilku prostych składników. Sprawdź przepis.
Jeśli nie masz pomysłu na deser to zrób pyszne ciasto jogurtowe. Jest szybkie w wykonaniu, pyszne w smaku i aromatyczne. Przypomina prawdziwą chmurkę, bo jest tak puszyste, że rozpływa się w ustach. Poznaj przepis.
Puszyste ciasto jogurtowe – raj dla podniebienia! Przepis
Składniki:
» 350 g jogurtu naturalnego
» 4 jajka
» 100 g cukru
» 50 g mąki ziemniaczanej
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Białka oddziel od żółtek. Dodaj do miski z żółtkami cukier, a następnie ubij mikserem na puszystą, jasną masę. Dodaj mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i jogurt naturalny oraz zmiksuj.
Białka ubij na sztywną piankę i dodaj je do masy, mieszaj drewnianą łyżką. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około godzinę.
Po upieczeniu posyp cukrem pudrem, smacznego!