Latem w warzywnikach i na targowiskach świeżych owoców jest tyle, że nie sposób się zdecydować na konkretny rodzaj. Do dyspozycji mamy jagody, czereśnie, nektarynki, śliwki i wiele innych pyszności. Możemy je zużyć w kuchni na setki sposób, a w deserach sprawdzą się szczególnie dobrze. Spróbuj upiec wyborne ciasto maślane z dodatkiem sezonowych owoców, a przekonasz się, że było warto. Deser jest puszysty, miękki jak chmurka i zjawiskowy w smaku. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Warto przetestować tę recepturę.
Puchate ciasto maślane. Dzięki owocom jest wilgotne, zdrowe i pyszne
Maślane ciasto to coś, czego nie może zabraknąć na twoim talerzu tego lata. Kunsztu nadają mu owoce. Gdyby ich zabrakło, wypiek byłby bardzo skromny i nudny. Lista składników do zrobienia ciasta krótka, a większość z nich pewnie masz już w domu, więc dodatkowe zakupy nie będą konieczne. Zaopatrz się w świeże owoce, najlepiej na straganie. Teraz jest ich pod dostatkiem – do wyboru do koloru.
Przepis na ciasto maślane z owocami
Składniki:
400 g mąki pszennej,
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią,
200 g cukru,
250 g masła w temp. pokojowej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
8 jajek,
70 ml oleju,
odrobina soli.
Dodatkowo:
owoce sezonowe (jagody, maliny, śliwki, porzeczki),
cukier puder.
Przygotowanie:
Zacznij od przesiania do naczynia mąki i proszku. Dodaj trochę soli i wymieszaj.
Ucieraj mikserem masło z obydwoma cukrami na puch. Łącz stopniowo z jajkami i miksuj, aż powstanie jednolita masa. Nie przerywając mieszania, cienkim strumykiem dodawaj olej, a potem etapami suche produkty. Ucieraj na spójną masę. Przelej ją do blaszki wyściełanej pergaminem i wygładź, a na powierzchni umieszczaj owoce.
Blachę włóż do rozgrzanego pieca i w temp. 180°C piecz ciasto przez ok. 45 minut – sprawdź wykałaczką, czy jest już gotowe. Ostudź i posyp cukrem pudrem. Smacznego.