Ciasto marchewkowe cieszy się ogromną popularnością. Wszystko przez to, że ma niezwykły smak za sprawą marchewki, która jest bardzo zdrowa i korzystna dla naszego organizmu. W dodatku jest to tanie i łatwo dostępne warzywo. Jak szybko zrobić to pyszne ciasto? Sprawdź najlepszy przepis!
Marchew kojarzy Ci się tylko z sałatkami lub zupami? To najwyższy czas poeksperymentować i spróbować zrobić z niej coś słodkiego! Ciasto marchewkowe jest niesamowicie puszyste, delikatne, ma piękny kolor, a w dodatku z kremem rozpływa się w ustach. Idealne na każdą okazję, dlatego koniecznie wypróbuj najprostszy przepis.
Przepis na ciasto marchewkowe
Składniki:
– 250 g mąki
– 4 jajka
– 3/4 szklanki oleju roślinnego
– 1 i 1/2 szklanki brązowego cukru
– 1/2 szklanki cukru pudru
– pół szklanki orzechów włoskich
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cukru lub olejku waniliowego
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 300 gramów marchewki
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1/2 łyżeczki imbiru
– 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo: pół szklanki musu jabłkowego
Krem maślany:
– 250 g serka Philadelphia lub mascarpone
– 3/4 kostki masła
– 150 g cukru pudru
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
Na początku wsyp do miski cukier, olej, jajka, następnie dodaj mus jabłkowy i ekstrakt waniliowy. Wszystko zmiksuj i ubij na gładkie ciasto, aż do połączenia składników.
Wsyp do innej miski mąkę lecz najpierw ją przesiej, potem dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon oraz imbir. Całość wymieszaj.
Połącz mokre i suche składniki mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Marchew zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a orzechy włoskie posiekaj, następnie dodaj do przygotowanej masy. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, a potem przygotuj blaszkę – wyłóż ją papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzej do 180°C włączając funkcję góra-dół. Gotowe ciasto przelej do foremki, a następnie piecz około 35 min.
Przygotowanie kremu maślanego:
Serek śmietankowy ubij mikserem na średnich obrotach, wtedy zacznie robić się puszysty. Dodawaj stopniowo, porcjami miękkie masło i zwiększ obroty miksera do wysokich.
Serek z masłem ubijaj tak do całkowitego połączenia się składników, następnie dodaj całą porcją cukru pudru z wanilią i ubijaj krem. Kiedy wszystkie składniki się połączą, powstanie gładki i puszysty krem.
Po upieczeniu i lekkim wystygnięciu przekrój ciasto na dwie połowy, następnie przełóż kremem maślanym. Wierzch ciasta polej gotowym lukrem, który możesz przygotować samodzielnie i gotowe! Ciasto przechowuj w lodówce, aby zachowało dłużej świeżość oraz łatwiej się kroiło. Jest niesamowicie smaczne, dlatego z pewnością zaskoczysz nim gości!
Smacznego!