Puszyste i delikatne racuchy ze śliwkami. Z tą recepturą wyjdą idealne

racuchy
fot. screen Youtube / SmakowiteDania

Racuchy to kultowy przysmak naszej rodzimej kuchni. Chyba najpopularniejsze są te z dodatkiem jabłek. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby owoce te zamienić na pyszne, soczyste śliwki.

REKLAMA

Placuszki ze śliwkami to znakomita propozycja dla ludzi, którzy lubią swojskie smaki. Mało kto pomyślałby, że receptura na uwielbiane racuchy może być aż tak prosta.

Nie od dziś wiadomo, że placki będą o niebo lepsze, gdy dodamy do nich owoce. Przeważnie wybieramy jabłka. Warto czasami postawić na coś innego. Świetnym pomysłem będzie dodanie słodkich, a zarazem lekko kwaskowatych śliwek.

REKLAMA

Składniki:
150 g mąki pszennej
8 śliwek
jajko
2 g sody oczyszczonej
200 ml mleka
15 g cukru
cukier puder
olej lub masło klarowane

Sposób przygotowania:
Zacznij od starannego umycia i pokrojenia śliwek na połówki. Z ich wnętrza usuń pestki, a następnie pokrój je na dość cienkie plastry i odstaw na później. Zajmij się przygotowaniem ciasta na racuchy. Przesiej do miski mąkę wraz z sodą oczyszczoną i dodaj do niej cukier. Wszystko dobrze wymieszaj. Do suchych składników dodaj jajko i mleko. Całość połącz tak, aby otrzymać gładką masę bez grudek. Połącz ją ze śliwkami i smaż racuchy na rozgrzanym tłuszczu. Gdy będą kusząco złociste z obydwu stron, zdejmij je z patelni i podawaj oprószone cukrem pudrem.

REKLAMA

Podziel się: