Puszyste i lekkie ciasto w 5 minut – jest przepyszne w smaku, dlatego z pewnością zachwyci każdego. Jeśli lubisz szybkie i smaczne wypieki, to koniecznie wypróbuj tego przepisu.
To niezwykle mięciutkie ciasto smakuje lepiej niż biszkopt. Jest ekspresowe i proste w wykonaniu, dlatego z tym przepisem poradzi sobie każdy.
Puszyste i lekkie ciasto w 5 minut – rozpływa się w ustach
Składniki:
» 2 jajka
» 100 g cukru
» 10 g cukru wanilinowego
» 70 ml oleju
» 100 ml mleka
» 160 g mąki
» 10 g proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni oraz przygotuj okrągłą blaszkę (15 cm). Jajka wbij do miseczki oraz dodaj cukier i cukier wanilinowy, następnie zmiksuj przez chwilę. Wlej mleko i olej oraz ponownie zmiksuj. Na koniec wsyp przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszaj łyżką.
Ciasto przelej do foremki i piecz przez około 35 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem i gotowe!