Puszyste i wilgotne ciasto, a w dodatku w połowie czekoladowe – idealnie pasuje do szklanki ciepłego mleka czy też świeżo zaparzonej kawy. Ten wypiek smakuje lepiej niż babka, poznaj przepis!
To ciasto przygotuje każdy, nawet ten najbardziej początkujący kucharz. Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu, dlatego sprawdzi się na wiele różnych okazji, a zwłaszcza tych niespodziewanych. Wystarczy tylko kilka podstawowych składników. Wypróbuj te obłędnie puszyste i wilgotne ciasto, a nie pożałujesz!
Puszyste i wilgotne ciasto, które zachwyci każdego swoim smakiem!
Składniki:
› 3 jajka
› kilka kropel aromatu waniliowego
› 2 łyżki cukru wanilinowego
› 1 szklanka cukru
› 1 szklanka mleka
› 2 szklanki mąki
› pół szklanki oleju
› 10 g proszku do pieczenia
› 3 łyżki kakao
› 3-4 łyżki wody
Przygotowanie:
Do miski wbij jajka, wsyp cukier i cukier wanilinowy, a następnie zmiksuj całość przez około 5 minut. Dodaj olej i mleko i wymieszaj trzepaczką lub zmiksuj przez minutę. Dodawaj stopniowo mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia – podziel na 3 porcje – i mieszaj delikatnie.
Kakao wsyp do miseczki, a potem dolej wodę i wymieszaj. Przygotowane wcześniej ciasto podziel na dwie części. Do jednej części dolej kakao z wodą, następnie wymieszaj powoli. Blaszkę okrągłą o wymiarach 23 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylewaj kolejno po kilka porcji: najpierw ciasto z kakao, a potem bez, znów z kakao oraz kolejną porcję bez. Powtarzaj to, aż ciasto się skończy.
Weź wykałaczkę i porób kilka prostych ruchów – od środka do blaszki. Dzięki temu ciasto po upieczeniu będzie prezentować się pięknie na talerzu. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut, do suchego patyczka.