Racuchy to smakowita przekąska, która nie ma sobie równych. Placuszki według receptury Karola Okrasy są niezwykle puszyste, a jednocześnie słodkie i delikatne. Mają cudowną chrupiącą skórkę, która doskonale kontrastuje z kruchością jabłek. Nie oprze się jej nawet najbardziej wybredny koneser. Poniżej znajdziesz prosty przepis.
Racuchy z jabłkami to świetny pomysł na szybką kolację, która smakiem powali nawet największych degustatorów. Owoce, które wykorzystamy w przepisie, zawierają dużo błonnika poprawiającego pracę żołądka i jelit.
Zrobienie placuszków nie zajmuje zbyt wiele czasu, ponieważ nie używamy żadnych drożdży. Mogą być szybką przekąską lub zdrowym deserem. Jeżeli brakuje Ci czasu, a masz ogromną ochotę na racuchy z jabłkami, koniecznie przetestuj ten przepis.
Racuchy Karola Okrasy – przepis
Składniki:
150 g mąki
2 jajka
1 łyżka miodu
2 jabłka
4 łyżki jogurtu greckiego
50 g masła
1 limonka
2 łyżeczki cukru
olej
100 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g twarogu
2 łyżki jogurtu (do twarogu)
miód 1 łyżeczka miodu (do twarogu)
Przygotowanie:
Umyj, obierz i rozkrój jabłka na pół. Usuń z nich gniazda nasienne, pokrój w nieregularne plastry i skrop sokiem z limonki, następnie dodaj do nich trochę miodu. W wysokim naczyniu utrzyj jajka z cukrem. Wlej do nich wystudzone płynne masło, dodaj też mąkę, 4 łyżki jogurtu, mleko i proszek do pieczenia. Masę dobrze wymieszaj, a potem dodaj do niej pokrojone jabłka. Porcje ciasta wykładaj na rozgrzany na patelni olej i smaż racuchy z każdej strony na złoty kolor. Połącz biały ser z miodem i resztą jogurtu. Placki podawaj z masą twarogową.