Naleśniki niewątpliwie należą do najpopularniejszych pomysłów na pyszne i pożywne śniadanie. Można je podawać z różnymi dodatkami, wzbogacając w ten sposób pierwszy posiłek w ciągu dnia.
Zgodnie z przepisem zaproponowanym przez Magdę Gessler, do przygotowania puszystych pankejków potrzebne będą tylko łatwo dostępne produkty. Wyłączając okres na wyrośnięcie ciasta (30 minut), placuszki będą gotowe w kilkanaście minut.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
3 szklanki maślanki
4 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki miodu
1 łyżka proszku do pieczenia
ekstrakt waniliowy
masło klarowane (do smażenia)
Sposób przygotowania:
Przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną wsypujemy do wysokiego naczynia i dokładnie mieszamy. Następnie do osobnej miseczki wbijamy jajka i dokładnie je roztrzepujemy, po czym dodajemy je do suchych składników wraz z olejem, maślanką i miodem.
Całość mieszamy lub najlepiej miksujemy przy użyciu miksera. Ciasto przykrywamy suchą i czystą ściereczką i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie na małej patelni rozgrzewamy masło i wylewamy chochlą porcję ciasta. Smażymy na złocisty kolor z obu stron.