Puszysty sernik z mascarpone bez pieczenia to przepyszny deser na zimno, który przygotujesz w 15 minut. Jest puszysty, delikatny i świetny na upalne dni. Sprawdź przepis!
Sernik to obłędne w smaku ciasto, które uwielbia większość osób. Zazwyczaj pieczony jest w piekarniku, ale w upalne dni lata szukamy wielu ciekawych alternatyw dla klasycznej receptury. Dlatego dziś prezentujemy wyśmienity przepis na sernik z dodatkiem mascarpone. Dzięki temu będzie niepowtarzalny w smaku i lekki jak chmurka!
Puszysty sernik z mascarpone bez pieczenia – przepis
Składniki:
Spód:
» 100 g herbatników lub kruchych ciastek
» 1/3 kostki masła
Masa serowa:
» 500 g mascarpone
» 250 ml śmietanki kremówki
» 250 ml serka homogenizowanego
» opakowanie cukru waniliowego
» 2 łyżki żelatyny
» 3 łyżki cukru
» pół szklanki wody
Dodatkowo: świeże owoce, np. truskawki lub konfitura z porzeczek
Przygotowanie:
Ciasteczka zmiksuj w malakserze, następnie wlej rozpuszczone masło. Wyłóż ciasteczkowy spód do foremki lekko ugniatając.
Żelatynę rozpuść w pół szklanki wody. Śmietankę wlej do naczynia i ubijaj ją na średnich obrotach, następnie dodawaj cukier i cukier wanilinowy stopniowo.
Dodaj serek homogenizowany, a potem serek mascarpone i miksuj na najwyższych obrotach. Na koniec dodaj żelatynę. Wyłóż masę na ciasteczkowy spód, a potem poukładaj na wierzchu świeże owoce, np. truskawki lub konfiturę z porzeczek. Sernik włóż do lodówki, aż stężeje. I gotowe! Smacznego!